Ce inseamna VAR si cum functioneaza?

Ce este VAR?

VAR este in primul rand o tehnologie care il ajuta pe arbitrul principal sa judece anumite faze greu de observat pe viu, dar sa si indrepre niste hotarari care au fost luate in mod gresit.

Stim ca un meci de fotbal este condus de un arbitru principal (de centru), doi arbitri asistenti (de tuse) si unul sau doi asistenti care dirijeaza schimbarile de jucatori, care cronometreaza timpul jucat si alte lucruri.

VAR, inseamna Virtual Assistent Referee, mai presupune in plus un sistem de inregistrare video si de redare, o echipa formata dintr-un asistent video principal si 2-3 adjuncti, precum si un sistem de comunicare al acestei echipe cu arbitrul principal. Echipa de asistenti este formata tot din arbitrii cu ecuson si este ajutata de alti patru tehnicieni video, a caror sarcina este sa filmeze partida si sa selecteze cele mai bune unghiuri in cazul in care se produce o faza litigioasa care trebuie analizata.

VAR se aplica in patru situatii: penalty-uri insuficient de clare sau neobservate, goluri neacordate sau acordate fara a se observa o faza care impunea anularea lui, cartonase rosii insuficient de clare sau neobserabile din cauza ca arbitrul a fost ecranat de alti jucatori si identificarea jucatorilor care au participat la o faza anume

Cum functioneaza VAR?

Pe durata unui meci de fotbal, arbitrul principal poate cere ajutorul VAR pentru a putea revedea o faza asupra careia inca nu stie ce decizie sa ia. Meciul se intrerupe pentru ca principalul sa poata vedea faza respectiva. Invers, daca arbitrul video (VAR) observa un amanunt care i-a scapat centralului (ex: o pozitie de ofsaid din care s-a marcat un gol), atunci arbitrul video il poate alerta pe principal prin sistemul de comunicare. In acest caz, principalul decide daca ia sau nu in considerare alerta VAR. adica daca meciul se intrerupe si faza reclamata este analizata.

Indiferent de situatie, echipa VAR este insarcinata doar sa-i puna la dispozitia principalului faza filmata din cele mai potrivite unghiuri. Decizia asupra fazei o poate lua numai principalul, el putand chiar reveni asupra deciziei sale in cazul in care filmarea video il convinge ca decizia luata nu a fost cea corecta.


Avantajele si Dezavantajele folosirii sistemului VAR

PRO

1. Arbitrii au o șansă de a judeca perfect un incident și apoi sa ajunga la o comcluzie mai aproape de adevar. Situatia in sine este destul de corecta, deoarece arbitrii sunt oameni până la urmă și pot sa nu obsrve un incident sau pot lua o decizie greșită în timpul jocului.

2. Nu putem trece cu vederea nici entuziasmul, nici tensiunea pe care o simțim atunci când arbitrul oprește brusc meciul pentru a lua o decizie vitală. Suspansul și drama adaugă o atmosferă și o dimensiune in plus acestui joc frumos atunci când ambele grupuri de fani așteaptă cu sufletul la gura decizia arbitrului cntral.

3. Nu in ultimul rand, trebuie sa recunoastem ca ne amintim adesea un joc din cauza anumitor evenimente provocate de unele decizii luate de arbitru care au schimbat complet perspectiva si soarta jocului.

CONTRA

1Cea mai mare componenta negativă a sistemului este aspectul „timp”. VAR chiar rupe ritmul jocului, introducand si foarte multă emoție. Oprirea jocului poate fi, de asemenea, puțin enervantă, mai ales în momentele de final ale meciului. In unele cazuri, arbitrul lungeste prea mult timpul pentru a reviziu o decizie și publicul asteapta pe ghimpi momentul descatusarii, în special pentru golurile câștigătoare

2. Reevaluarea unei decizii, multumeste o echipa si nemultumeste pe cealalalta. Apar astfel tensiuni nedorite.

3. Apoi, daca  VAR-ul tot este disponibil, jucătorii încearcă destul de des să-l convingă pe arbitru să verifice fiecare incident, oricat de mic ar fi el. Se produce, astfel, o diluare a tensiunii meciului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu